واکسن ابولا 'مصونیت کامل' ایجاد کرده است
نتایج اولیه آزمایش واکسن ابولا که در نشریه لنست منتشر شده، "بسیار قابل توجه" بوده و نشان میدهد این واکسن مصونیت صد در صدی ایجاد کرده است.
ساخت واکسن VSV-EBOV را اداره بهداشت عمومی کانادا آغاز کرد و شرکت داروسازی مِرک آن را به سرانجام رسانده است.
این واکسن حاوی بخش کوچکی از ویروس ابولا و یک ویروس بی خطر دیگر است و تماس سیستم ایمنی با این ترکیب سبب میشود، این سیستم راه مقابله با ویروس ابولا را یاد بگیرد.
آزمایش این واکسن در گینه انجام شد و هر از گاهی فرد مبتلا، اعضای خانوده، دوستان و همسایگانش واکسینه میشدند تا یک حلقه پیشگیری در اطراف بیمار تشکیل شود.
بین ماههای آوریل تا ژوئیه امسال حدود صد فرد مبتلا واکسینه شدند.
۲۰۱۴ نفر هم که در تماس نزدیک با مبتلایان بودند بلافاصله یا با فاصله سه هفته واکسینه شدند. هیچکدام از این افراد به ابولا مبتلا نشدند.
البته نتایج فعلی، نتایج اولیه هستند و برای قطعی شدن آنها به اطلاعات بیشتری نیاز است اما کارشناسان سازمان بهداشت جهانی حدس میزنند کارآمدی این واکسن در نهایت بین ۷۵ تا ۱۰۰ درصد باشد.
بجز این واکسن، دو واکسن دیگر هم مراحل آزمایشی را میگذرانند اما با کاهش موارد ابتلا، ارزیابی کارآیی آنها دشوار شده است.
با این حال کارشناسان معتقدند اگر همین واکسن فعلی یک سال و نیم پیش وجود داشت جان هزاران نفر در همهگیری آفریقای غربی نجات پیدا می کرد.
برتران دراگز، مدیر طبی سازمان پزشکان بدون مرز که در آزمایش این واکسن همکاری داشته میگوید:
"با چنین میزانی از کارآمدی، تمام کشورهای درگیر باید بلافاصله واکسیناسیون افراد در معرض تماس را شروع کنند تا زنجیره سرایت ویروس قطع شود، تمام کسانی هم که در خط اول مبارزه با ویروس فعالند باید واکسینه شوند."
ماری-پل کینی معاون دبیرکل سازمان بهداشت جهانی هم به بیبیسی گفت: "نتایج واقعا امیدوار کنندهاند. هر جا افراد در معرض تماس واکسینه شدند سرایت متوقف شده است... پیش از واکسیناسیون، همه جا بیمار بود، بیمار بیمار بیمار. بعد واکسن رسید و ده روز بعد دیگر بیمار تازهای نبود."
شیوع ابولا که از ابتدای سال ۲۰۱۴ در گینه آغاز شد و بعد به خصوص به لیبریا و سیرالئون گسترش یافت. از آن زمان تاکنون ویروس ۲۸ هزار نفر را مبتلا کرده و جان بیش از ۱۱ هزار نفر را گرفته است.
سرعت و گستردگی سرایت ویروس، نبود واکسن یا درمان و شمار بالای قربانیان (میزان مرگ پنجاه درصدی) باعث شد پروژههای تولید واکسن شتاب بگیرند و با اینکه این ویروس چهل سال است شناخته شده در واقع در ده ماه اخیر واکسن آن ساخته شد.
- ۹۴/۰۷/۱۸