بی بهره از ساده ترین زیر ساخت های گردشگری، مرکز استان ایلام ، هم چنان بدون موزه آثار باستانی
اگر از هر مسئول استانی یا کشوری در مورد پیشینه ی تاریخی استان ایلام سوال شود مسلما و مفصلا درباره ی این موضوع صحبت خواهند کرد و به توانمندی ها و پتانسل های استان در این زمینه و به ویژه توانایی در جذب گردشگر سخن خواهند گفت. اما داشتن چنین ظرفیت هایی بدون فراهم آمدن بستر و امکانات مناسب برای استفاده از آن، عملا فایده ای برای صنعت گردشگری استان ندارد و فقط می توان عکس ها و اطلاعات بعضا ناقص و غلط در مورد تاریخ و آثار باستانی استان را در سایت های اینترنتی مشاهده کرد. اصلی ترین زیرساخت های گردشگری را می توان راه و مسیر دسترسی، هتل و محل اقامت دانست. به جز ضعف در این زمینه ها که در استان به وضوح مشهود است، باید به فقدان یک موزه ی آثار باستانی در شهر ایلام نیز اشاره کرد.
اگر شما نیز به استان های گردشگرپذیر کشور و یا احیانا مقاصد گردشگری در خارج از کشور سفر کرده باشید حتما سری هم به موزه ها زده اید و شاهد اهمیتی که مردمان برای تاریخ خود خود قائل می شوند بوده اید. حتما دیده اید که چگونه تاریخ خود را به دیگران معرفی و البته از آن در آمد نیز کسب می کنند. اما سوال اساسی اینجاست که پیشینه ی تاریخی استان ایلام چرا باید از امکان حضور و معرفی در استان خود محروم بماند؟
در حال حاضر تنها سه موزه در استان ایلام وجود دارد که فقط موزه ی شهرستان دره شهر مربوط به نگهداری آثار باستانی است و دو موزه ی دیگر که در شهرستان ایلام قرار دارند مربوط به مردمشناسی و کشاورزی بوده و عملا ناشناخته و بلا استفاده مانده اند. وجود یک موزه ی آثار باستانی در شهرستان دره شهر بسیار بجا و ارزشمند است اما جای خالی چنین موزه ای نیز به شدت در مرکز استان احساس می شود.
هنگامی که آثار باستانی و دوره های تاریخی استان خود را به دیگران و احیانا گردشگران معرفی می کنیم تنها باید به ذکر توضیحاتی بسنده کنیم و به راستی خودمان هم نمی دانیم آثار باستانی و اشیا کشف شده ی تاریخی از کاوش های استان کجا هستند.
اما موزه به راستی به چه کار می آید؟ موزه ها به عنوان حافظان میراث بشری و انتقال دهندگان آن به نسل های آینده کاربرد های اقتصادی و فرهنگی متعددی دارند. مهم ترین فایده ی داشتن یک موزه که وظیفه ی ذاتی آن نیز هست حفظ و نگهداری میراث تاریخی و فرهنگی به شیوه ی علمی و روشمند است که با توجه به پیشینه ی تاریخی استان به شدت مورد نیاز است. اما اولین فایده ی اقتصادی موزه جذب گردشگر و ایجاد در آمد از طریق بلیت فروشی، فروش یادگاری، عکس و سوغاتی و ... است که اگر به آمارهای موزه های بزرگ دنیا و کشور مراجعه کنید با رقم های شگفت آوری مواجه خواهید شد.
با داشتن یک موزه ی باستان شناسی خوب استان ایلام وجهه ی گردشگری بهتری نیز پیدا خواهد کرد و تورگردانان و صاحبان آژانس های گردشگری راحت تر گردشگران را به سوی ایلام خواهند کشید.
فایده ی دیگر اقتصادی تاسیس موزه ایجاد اشتغال از طریق استخدام کارکنان و کارشناسان موزه است که با توجه به وضعیت بیکاری در استان منطقی به نظر می رسد.
در حوزه ی فرهنگ موزه می تواند بهترین معرف برای تاریخ و پیشینه ی استان به گردشگران باشد. هم چنین مردم استان نیز می توانند راحت تر با توانمندی ها و هویت خود آشنا شوند. می توان با بردن کودکان و دانش آموزان به موزه ها زمینه ی خودآگاهی و رشد هویتی و فرهنگی آنان را به وجود آورد.
می توان با تاسیس موزه زمینه را برای تحقیقات علمی تاریخی و باستان شناسی در ایلام را فراهم آورد و دانشگاه های استان را در چنین فرصت علمی به دست آمده ای شریک کرد و حتی استان را به قطبی علمی و پژوهشی در زمینه ی باستان شناسی تبدیل کرد.
با تاسیس موزه ی باستان شناسی در شهر ایلام می توان با یک تیر چند نشان زد. می شود هم به توسعه ی اقتصادی و رشد فرهنگی کمک کرد ، هم خود را شناخت و آثار باستانی و میراث فرهنگی خود برای استفاده ی آیندگان به خوبی مطالعه و نگه داری کرد و در نهایت شاهد رشد و توسعه ی استان در همه ی زمینه ها بود. امید است به آگاهی مسئولان و مطالبه ی مردم چنین خواسته ی بجا و بر حقی هر چه زود تر در استان تاریخی و توانمند ایلام محقق شود.
- ۹۴/۰۷/۱۹