ایمن

وبلاگ نشریه ایمن

ایمن

وبلاگ نشریه ایمن

ایمن به مسایل شهر ایلام می پردازد با اولویت مسایل بهداشتی و درمانی

۱۹ مطلب در شهریور ۱۳۹۴ ثبت شده است

دریافت های چند صد میلیونی در نظام سلامت!

دوشنبه, ۳۰ شهریور ۱۳۹۴، ۰۸:۰۷ ق.ظ

 دبیرکل خانه پرستار با بیان این مطلب که دغدغه اصلی اعضای هیئت مدیره های جدید نظام پرستاری باید پیگیری مشکلات پرستاران باشد، بر دوری جستن شورای عالی نظام پرستاری از مباحث سیاسی تاکید کرد.
 
محمد شریفی مقدم در واکنش به اظهارات اخیر رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی که گفته بود برخی گروه ها مشکلات اصلی پرستاران را به حاشیه می برند، به خبرنگار مهر گفت: خواسته های جامعه پرستاری مبرهن و آشکار است و آنچه را دنبال می کند، تحقق عدالت در نظام سلامت و حرکت در راستای سیاست های کلان سلامت کشور است که مقام معظم رهبری ابلاغ فرموده اند.

وی با عنوان این مطب که خواسته های جامعه پرستاری قانونی است، تاکید کرد: قاطبه پرستاران کشور به دنبال تحقق برنامه های کلان نظام سلامت هستند که عادلانه شدن پرداخت ها نیز در این مقوله قرار دارد.

شریفی مقدم با بیان این مطلب که جامعه پرستاری به دنبال سیاسی کردن مسائل و مشکلات پرستاری نیست، افزود: برعکس، این سیستم پزشک سالار است که همواره سعی دارد مسائل پرستاری را به حاشیه ببرد.

وی با اشاره به انتخابات اخیر نظام پرستاری که ۲۹ خرداد برگزار شد، گفت: این انتخابات یک انتخابات کاملا صنفی بود که سرنوشت جامعه پرستاری می بایست توسط خود پرستاران مشخص گردد.

دبیرکل خانه پرستار با انتقاد از حذف طیف کثیری از منتقدین برنامه های نظام سلامت از حضور در انتخابات نظام پرستاری، افزود: جامعه پرستاری معتقد است که دریافت های چند ده میلیونی و حتی چند صد میلیونی برخی پزشکان از محل صرفه جویی در یارانه ها تامین می شود و این عادلانه نیست که شاهد تبعیض در پرداختی های نظام سلامت باشیم.

شریفی مقدم با اشاره به موضع گیری رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی که نوعی دخالت آشکار در انتخابات شورای عالی نظام پرستاری است، گفت: پرستاران همه راه های قانونی را برای رسیدن به خواسته های صنفی و منطقی خود رفته اند، ولی وزارت بهداشت باب گفتگو را بسته است. لذا، چاره ای جز اعتراض باقی نمی گذارند.

دبیرکل خانه پرستاری در ادامه عامل بروز تشنج و التهاب در بین جامعه پرستاری را جریانی دانست که اصرار به اجرای طرحی دارند که نه تنها کارشناسی نیست، بلکه برعکس با سیاست های بالادستی نظام سلامت نیز در تضاد است.

وی، اجرای طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد را مورد اشاره قرار داد و افزود: اجرای این طرح در بیمارستان های دولتی و دانشگاهی، با اعتراض جامعه پرستاری مواجه شده و علت آن نیز، تشدید تبعیض در پرداختی های کادر بیمارستانی است.

شریفی مقدم با عنوان این مطلب که بدنه بسیج جامعه پزشکی را پرستاران تشکیل می دهند، تاکید کرد: نگرانی ما از این است که تفکر پزشک سالار در این نهاد مردمی نفوذ کرده باشد.

محمد رئیس زاده رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی اخیرا گفته است که «افرادی که به دنبال بحث‌های سیاسی و حاشیه درست کردن هستند باعث افزایش مشکلات جامعه پرستاری می‌شوند و سلامت جامعه را نیز به مخاطره می‌اندازند

  • اسماعیل گلستان


جیمز گالاگر؛ سردبیر اخبار بهداشتی بی بی سی:

تحقیقات نشان می دهد که داروهای ارزانی که برای تقویت استخوان به کار گرفته می شود می تواند از خطر مرگ در اثر سرطان سینه بکاهد. یک گروه خیریه گفت که این یکی از مهم ترین یافته ها در زمینه معالجه سرطان سینه طی یک دهه اخیر است و می تواند سالانه جان هزار نفر را  نجات دهد.  داده های ۱۸ هزار و ۷۶۶ زن که در نشریه لنست منتشر شده نشان داد که این داروها مانع رشد تومورهای ثانویه در استخوان می شوند. زمانی که تومور از سینه برداشته می شود همیشه این خطر وجود دارد که ذرات آن به سایر نقاط بدن راه یافته باشد. استخوان دومین جایی است که سلول های سرطان سینه گاه برای سال ها به طور مخفیانه در آن جا خوش می کنند.

تقویت کننده استخوان

بیسفسفونات ها عمدتا برای جلوگیری از پوکی استخوان تجویز می شوند.

تصور می شود که این دارو به طور موثری سلول های سرطانی را که ممکن است به استخوان راه پیدا کند می کشد.

بعضی زنان این دارو را پس از تشخیص سرطان در استخوان مصرف می کنند.

اما یک گروه پزشکی (Early Breast Cancer Trialists' Collaborative Group) که تحقیقاتش توسط دانشگاه آکسفورد هماهنگ می شود تاثیر استفاده از این داروها در دوره ای زودتر را تحلیل کرد.

این گروه داده های ۲۶ آزمایش جداگانه بر زنانی که این دارو را تا حداکثر پنج سال پس از درآوردن سرطان از سینه مصرف کردند بررسی کرد.

نتایج نشان دهنده کاهشی ۲۸ درصدی در بروز سرطان در استخوان بود، اما فقط در زنانی که وارد دوره یائسگی شده بودند.

میزان مرگ طی ۱۰ سال پس از تشخیص سرطان در این افراد ۱۸ درصد کمتر بود.

با این حال این دارو هنوز در بریتانیا تجویز نمی شود مگر آنها سلول سرطانی در استخوان شناسایی شده باشد.

لیدی مورگان مدیر گروه Breast Cancer Now گفت که به اعتقاد آنها این یکی از مهم ترین پیشرفت ها در معالجه سرطان سینه از زمان معرفی یک دهه پیش هرسپتین است و هزینه خیلی کمتری دارد.

 

  • اسماعیل گلستان


موسی مرادی1* ، علیرضا کمالی اصل1 ، محمد رضا آی2

1- گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

2- گروه فیزیک و مهندسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

 (*mosa.moradi@mail.sbu.ac.ir)

چکیده:

مقدمه: علی رغم اینکه تاکنون در مقالات مختلف، به طور صریح از تاثیر امواج رادیو فرکانسی(RF) روی سلامتی انسان گزارشی داده نشده است، اما در صورت جذب این امواج در بدن، دمای آن بالا رفته و اثرات گرمایی را بروز می دهند به طوری که هرچه شدت موج رادیویی ورودی به بدن زیاد باشد احتمال ابتلا به سرطان ها مخصوصا در ناحیه سر و سیستم عصبی بدن افزایش می یابد. در این مقاله، دوز ناشی از ماژول ولتاژ بالا، ساخته شده برای سیستم اسپکت، اندازه گیری شده و میزان خطر پذیری امواج ناشی از آن با توجه به گزارش های ICNIRP ، برای هر اندام از بدن شخص تحت پرتو مشخص گردیده است.

مواد و روش ها: در این مقاله، دوز ناشی از ماژول ولتاژ بالا در حالت کلیدزنی و در فرکانس های مختلف با استفاده از دوز سنج سنتیلاتوری ALNOR سنجیده شده است. نرخ دوز و دوز تجمعی ناشی از هر فرکانس کاری در طی مدت زمان 15 دقیقه با ازای هر فرکانس، اندازه گیری و ثبت گردید. در پایان دوز محیطی نیز با خاموش کردن ماژول اندازه گرفته شد و دوز خالص دریافتی از امواج RF در هر فرکانس مشخص گردید. همچنین حداکثر عمق نفوذ برای موج RF ورودی به بدن (δ) و نرخ زمانی جذب انرژی الکترومغناطیسی (SAR) توسط بافت بیولوژیکی با واحد Watt/Kg را می توان برای هر بافت بدست آورد.

نتایج: از نتایج ثبت شده و مقایسه آن ها با گزارشات ICNIRP مشخص گردید که حداکثر مقدار دوز دریافتی شخص کاربر در مدت 15 دقیقه کار با دستگاه از 0.31 µSV/h تجاوز نمیکند (ماژول باید دارای شیلد آلومینیومی مناسب باشد) . در نتیجه با توجه به منابع پرتوزای دیگر، مدت زمان کار مداوم با دستگاه برای شخص نباید از 10 ساعت بیشتر شود. همچنین با نرم افزار متلب، یک منحنی مشخصه (همانند منحنی نرخ تیوپ X) جهت کار ایمن با ماژول در فرکانس های مختلف، ترسیم و گزارش شد.

در نهایت فاکتور δ و SAR برای اندام سر (At-risk) در فرکانس 55 KHz به ترتیب برابر با 0.169 µm و 39.21 Watt/Kg بدست  آمدند.

بحث و نتیجه گیری: تمامی مقادیر دوز اندازه گیری شده در فرکانس های مورد آزمایش، در مدت زمان 15 دقیقه، از حد مجاز گزارش شده توسط ICNIRP تجاوز نمی کردند. این موضوع باعث می شود که در طی انجام تست خطری متوجه آزمایش گیرنده نشود

  • اسماعیل گلستان

مغز و اعصاب : از ایلام تا تهران

سه شنبه, ۲۴ شهریور ۱۳۹۴، ۰۷:۵۲ ق.ظ


مردم ایلام باید ساعتها و ای بسا روزها درانتظار یک ویزیت ساده توسط متخصص مغزو اعصاب باشند؛ بسیار پیش آمده که بیماری با درد ستون فقرات مدتها منتظر شده تا ویزیت شود. به هر حال اینجا ایلام است اما در تهران:

جراحی مغز در حین بیداری برای اولین بار در ایران

تیمی متشکل از پزشکان مجرب ایرانی توانستند برای اولین بار در کشور عمل ویژه مغز در حین بیداری را بر روی یک بیمار انجام دهند.


به گزارش خبرگزاری مهر، عمل Awake Craniotomy & brain mapping توسط تیمی از پزشکان مجرب ایرانی ۲۲ تیرماه در بیمارستان سینا اجرا شده است.

دکتر میثم علیمحمدی، متخصص جراحی مغز و اعصاب و یکی از اعضای تیم در تشریح این عمل جراحی ویژه گفت: انجام عمل Awake Craniotomy & brain mapping به علت  وجود پیچیدگی ها و نیاز به حضور تیم های تخصصی مختلف در مراکز درمانی معدودی درسطح جهان قابل انجام است که همگی در اروپا، آمریکا ، ژاپن و چند کشور پیشرفته قرار دارند.

علیمحمدی تاکید کرد: البته این عمل قبلا نیز یکبار و با حضور متخصصان خارجی انجام شده بود ولی در بیمارستان سینا برای اولین بار  توسط تیم مجرب و کاملی ازمتخصصان ایرانی اجرا شد.

وی افزود: بیمار جوانی است مبتلا به تومور گلیوم در ناحیه اینسولای مغز. اینسولا محلی در عمق مغز است که مراکز مختلف تکلم و فعالیت های اساسی حسی-حرکتی مغز یا درون آن قرار گرفته اند و یا در مجاورت بسیار نزدیک آن واقع هستند. در این شیوه برای اینکه بتوانیم از سالم بودن و سالم ماندن این مراکز اطلاع حاصل کنیم لازم است بیمار را حین عمل بیدار کرده و در حین تکلم، وی را از نظر عصبی مانیتور و در حالی که بیمار همچنان هشیار است، اقدام به برداشتن تومور کنیم.


متخصص جراحی مغز و اعصاب کار تیمی در عمل Awake Craniotomy & brain mapping را دارای اهمیت ویژه ای دانست و حضور گروه بیهوشی در این تیم را از پایه های مهم و اساسی خواند و  گفت: بیهوشی در این عمل با توجه به ویژگی های این عمل حائز اهمیت است.


دکتر عباس امیر جمشیدی استاد نوروسرجری و ناظر علمی تیم، دکتر آرامی متخصص نورولوژی در حوزه نورومانیتورینگ، دکتر میثم علیمحمدی، متخصص جراحی مغز و اعصاب، دکتر محمدرضا خواجوی متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه، دکتر رضا شریعت محرری متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه اعضای تیم اجرایی این عمل بودند.


بیمارستان سینا بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

 

  • اسماعیل گلستان

رادیولوژی در قنات آباد : وعده دکتر امین فلاحی

دوشنبه, ۲۳ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۴۱ ب.ظ


 

 

دکتر امین فلاحی، سرپرست شبکه بهداشت و درمان سیروان وعده داد به منظور خدمات رسانی بیشتر به مردم بخش کارزان واحد رادیولوژی در مرکز بهداشتی درمانی قنات آباد راه اندازی می شود. ساختمان واحد رادیولوژی در حال ساخت است و تا پایان مرداد ماه امسال این واحد راه اندازی می شود.

وی افزود: برخورداری از خدمات بهداشتی درمانی حق مردم است بنابراین باید توقعات به حق آنان را برآورده سازیم. سرپرست شبکه بهداشت و درمان سیروان خاطرنشان کرد: مرکز بهداشتی درمانی قنات آباد بصورت شبانه روزی به مراجعین خدمات ارائه می دهد.

نشریه ایمن امیدوار است در شماره های بعدی خود تحقق این وعده را تایید کند .

 

  • اسماعیل گلستان

18 تصویر پزشکی جالب

يكشنبه, ۱۵ شهریور ۱۳۹۴، ۱۰:۰۴ ق.ظ
http://1pezeshk.com/archives/2015/07/18-old-medical-photos.html
  • اسماعیل گلستان

بیش از حد ویتامین A مصرف نکنید.

شنبه, ۱۴ شهریور ۱۳۹۴، ۰۲:۱۷ ب.ظ


 

تحقیق جدید نشان می دهد مصرف بیش از حد مکمل ویتامین A تاثیراتی منفی بر عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد.

به گزارش مهر، اگرچه کمبود ویتامین A می تواند برای بدن مضر باشد اما تحقیقات جدید نشان می دهد میزان بیش از حد نرمال آن هم پیامدهای منفی برای سلامت به همراه خواهد داشت. وجود بیش از اندازه ویتامین A در بدن موجب از کار افتادن دستگاه ایمنی بدن شده و در نتیجه دریچه ای برای ورود عفونت هایی که بدن در گذشته در مقابل آنها مصون بوده باز می شود.


محققان مرکز پزشکی دانشگاه رادبود کشور هلند در مطالعه خود متوجه شدند سلول های ایمنی که با ویتامین A تحریک شده بودند، میزان سیتوکین کمتری تولید کردند. سیتوکین پروتئین مهمی است که به دفع میکروب ها کمک می کند.


دکتر «جان وری» عضو تیم تحقیق در این باره می گوید: «تداخل تغذیه و سیستم ایمنی بدن، حوزه بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد مخصوصاً اینکه با افزایش سن مصرف مکمل ها و ویتامین ها بسیار متداول است

 

 

  • اسماعیل گلستان

بزغاله ها را بغل نکنید

شنبه, ۱۴ شهریور ۱۳۹۴، ۰۷:۳۳ ق.ظ

از چندی پیش شاهد پررنگ شدن شیوع تب کنگو در کشور بودیم که متاسفانه در برخی نقاط شاهد مرگ بیماران مبتلا به این تب نیز بودیم و اکنون با تایید خبر ابتلای یک شهروند به تب کنگو از سوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان پای این بیماری به کرمان باز شد.

بیماری تب کنگو در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین پیدا شد و به همین سبب با عنوان کریمه نامگذاری شد. پس از چندی با مشاهده این بیماری در کنگو از آن پس با عنوان تب کریمه کنگو و با علائم اختصاری CCHF نامگذاری شد. در سال ۱۱۱۰ میلادی توسط پزشکی ایرانی بنام جرجانی در کتاب گنجینه خوارزمشاه به تفصیل در این مورد پرداخته شده است که در این کتاب علائم ذکر شده همین علائم تب کریمه کنگو بوده و جرجانی نیز ناقل این بیماری را بندپایانی نظیر شپش و کنه عنوان کرده است.

تب کریمه کنگو واکسن ندارد

مسئول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان به خبرآنلاین گفت: متاسفانه این بیماری واکسن نداشته و همچنین از علائم خاص و ماندگاری نیز برخوردار نیست.

دکتر جواد نگارستانی با اشاره به این مطلب تاکید کرد: با توجه به جمعیت بالای دامی در استان، عملا قادر به رسیدگی به این مساله نیستیم و باید از طریق اطلاع‌رسانی دقیق به مردم و افرادی که در معرض خطر این بیماری هستند از شیوع این تب جلوگیری کنیم.

وی اضافه کرد: هم‌اکنون اطلاع‌رسانی و تاکیدات دامپزشکی در کشتارگاه‌ها انجام شده اما شهرداری‌ها به عنوان متولیان امر باید نسبت به این موضوع اقدامات لازم را انجام دهند.

دکترنگارستانی خاطرنشان کرد: مردم در تفریح و گردش‌هایی که به روستا‌ها دارند باید از درآغوش گرفتن بزغاله‌هاوخودداری کرده و همچنین از مصرف جگر خام نیز بشدت پرهیز کنند.

وی افزود: از ذبح گوسفند به‌صورت غیربهداشتی خودداری شود و گوشت گوسفند به‌ویژه جگر را باید کاملا پخته و گوشت دام ذبح شده را نیز به مدت ۲۴ساعت در دمای بین صفر تا ۴ درجه نگهداری کنند تا از رشد باکتری‌های خطرناک در آن پیشگیری شود.

این مسئول ادامه داد: این بیماری در دام علائم خاصی ندارد و تنها راه مقابله با آن استفاده از عینک، دستکش و لباس‌های مخصوص توسط کارگران کشتارگاه‌ها است و چون چوپانان و دامداران نیز خطر ابتلا به این بیماری تهدید می‌کند آنان نیز باید از کندن کنه با دست به‌شدت خودداری کرده و چون خون دام راه انتقال بیماری است از تماس با خون دامها امتناع کنند. م

مسئول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان اذعان داشت: این بیماری فصلی است و از ابتدای بهار تا اوایل پاییز شیوع پیدا می‌کند و در این بازه زمانی باید نکات بهداشتی را رعایت کنند.

پای قاچاقچیان درمیان است

همچنین دکتر حق‌دوست رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز با ابراز نگرانی از ادامه روند قاچاق دام از مرزهای شرقی به درون کشور، قاچاق دام را یکی از مهمترین علل بروز این بیماری عنوان کرد.

به گزارش مهر وی افزود: متاسفانه قاچاقچیان دام‌ها را با قیمتی نازل در مرزهای شرقی کشور خریداری می‌کنند که متاسفانه این دام‌ها بدون گذراندن مراحل قرنطینه وارد کشور می‌شوند و عامل اصلی بیماری‌هایی نظیر تب کریمه کنگو می‌شوند.

این مسئول علائم این بیماری را شبیه به آنفلوآنزا اعلام و افزود: متاسفانه این بیماری دارای هیچ نوع واکسنی نیست و افراد بهتر است برای تهیه گوشت مورد نیاز خود از مکان‌های استاندارد و دارای مجوز از دامپزشکی و کشتارگاه‌های رسمی خرید کنند.

وی اضافه کرد: متاسفانه این بیماری در دام علائم خاصی ندارد و عامل اصلی بیماری نیز ویروسی است که می تواند در انسان به تب شدید و خون ریزی ختم شود و دلیل فوت اکثر بیماران مبتلا به این تب نیز شوک وارده بر اثر مشاهده خون‌ریزی است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ابتلا یک نفر به این بیماری را تائید کرد و گفت: این بیمار در یکی از بیمارستان های استان کرمان بستری شده و مراحل درمانی را با تدابیر ویژه طی کرده است. وی تاکید کرد که این فرد مراحل بیماری را طی کرده است، خطر مرگ وی را تهدید نمی کند و حال این بیمار رو به بهبودی است.

مرگ فرزند بیمار مبتلا به تب کنگو در هنگام زایمان

یکی از کارکنان بیمارستان افضلی پور به خبرآنلاین گفت: فرد مبتلا به این بیماری از اول تیرماه در بیمارستان افضلی پور بستری شد و الان پنج روز است که به بخش زنان و زایمان رفته است.

این فرد که نخواست نامش فاش شود افزود: بیمار باردار بود و متاسفانه فرزندش هنگام زایمان از دست رفت اما حال خود بیمار رو به بهبود است.

 

 

  • اسماعیل گلستان

ایلام و تب کریمه کنگو

چهارشنبه, ۱۱ شهریور ۱۳۹۴، ۰۹:۴۹ ق.ظ

آیا اگر موردی از تب کریمه کنگو در ایلام مشاهده شود آمادگی لازم جهت جلوگیری از شیوع آن وجود دارد؟ آیا از افراد مشکوک نمونه گیری می شود؟ آیا آموزش های لازم به مردم داده شده است؟

 

شش نفر به تب کریمه کنگو در سیستان و بلوچستان مبتلا شدند

رییس مرکز بهداشت سیستان و بلوچستان گفت: شش بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو از ابتدای امسال تاکنون در این استان شناسایی و درمان شدند. بر اساس آمارهای ارائه شده، آثار این بیماری برای نخستین بار به دنبال ورود دام های آلوده از کشورهای افغانستان و پاکستان در سال ۱۳۷۹ در سیستان بلوچستان مشاهده شد که عمده مبتلایان در شهرهای شمالی و مرکز استان بودند، با توجه به ناشناخته بودن تب کریمه کنگو در آن سال ها حدود ۴۰۰ نفر از مردم سیستان و بلوچستان به این بیماری مبتلا شدند.

از ابتدای امسال تاکنون از ۲۶ فرد مشکوک به بیماری تب کریمه کنگو در سراسر استان ۷۸ نمونه گیری انجام و به آزمایشگاه تشخیصی تب های خونریزی دهنده در تهران ارسال شده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در این باره اظهار داشت: از ۷۸ نمونه ارسالی به تهران، شش نفر (همگی مرد) مثبت گزارش شده و این بیماران پس از درمان کامل از بیمارستان مرخص شدند و هم اینک هیچ موردی از ابتلا به تب کریمه کنگو در این استان وجود ندارد.

سید مهدی طباطبائی در گفتگو با مهر بیان کرد: سه نفر از مبتلایان به این بیماری ساکن زاهدان و سه نفر دیگر ساکن سراوان، چابهار و کنارک بودند.

وی افزود: بیماری خونریزی دهنده‌ی تب‌دار حاد که عامل آن از گروه آربوویروس‌ها بوده و از طریق گزش کنه و یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود، در آسیا، اروپا و آفریقا وجود داشته و ضمن مرگ و میر بالا، همه گیری‌های داخل بیمارستانی آن شایع است، کنه‌ها در انتقال بیماری نقش مهمی داشته و قصابان، سلاخان، کارکنان کشاورزی، کشتارگاه‌ها، دامپزشکان، پزشکان، شاغلان در آزمایشگاه‌ها از افراد در معرض خطر محسوب می‌شوند.

وی یاد آور شد: در سال‌های اخیر بیش از صدها مورد انسانی مبتلا به بیماری در کشور مورد تایید قرار گرفته و ده‌ها مورد فوت در استان‌های خوزستان، بوشهر، چهار محال و بختیاری، سیستان وبلوچستان، آذربایجان غربی، یزد، کرمان، تهران، اصفهان و فارس گزارش شده‌اند و با توجه به ورود بی رویه دام به خصوص قاچاق آن از کشور پاکستان و افغانستان، نگهداری دام‌ها در جوار اماکن مسکونی، فرهنگ مصرف بالای گوشت توسط مردم منطقه و تامین بخشی از گوشت مصرفی مورد نیاز از طریق کشتارهای غیر‌مجاز و غیر بهداشتی در سطح شهر ملاحظه می‌شود.

طباطبائی بیان کرد: احتمال مشاهده بیماری تب کریمه کنگو در تمام طول سال وجود دارد اما عمده فعالیت ناقل این بیماری در فصل بهار و تابستان به سبب شرایط جوی است.

رئیس مرکز بهداشت سیستان و بلوچستان افزود: با توجه به اینکه تب کریمه کنگو عمدتا یک بیماری شغلی است که قصاب ها، دامداران و سلاخان بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند، متاسفانه یک چهارم مبتلایان به این بیماری در استان زنان خانه دار و در بعضی موارد دانش آموزان بودند.

وی ادامه داد: مهمترین دلیل گسترش شیوع این بیماری در زنان خانه دار و دانش آموزان می تواند نگهداری دام در منازل و خرد کردن گوشت دام به محض کشتار باشد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان آمار خطرناک مرگ بر اثر بیماری تب کریمه کنگو در منابع علمی را ۳۰ تا ۵۰ درصد عنوان کرد و گفت: میانگین ۱۵ درصدی مرگ بر اثر این بیماری در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر نقاط کشور و دنیا خیلی پایین تر است.

وی گفت: ۴۲ درصد از موارد بیماری به گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال یعنی جمعیت فعال جامعه تعلق داشته و ۸۰ درصد آنها را مردان شامل می‌شوند، ضمنا افراد در تماس با دام، کارگران کشتارگاه و کارگاه‌های بسته‌بندی گوشت و قصابان از جمله گروه‌های درمعرض خطر بیماری بوده و ۶۰ درصد موارد را در بر می‌گیرند و خانم‌های خانه‌داری که در محل‌های مسکونی خود دام نگهداری کرده یا سابقه خرد کردن گوشت را دارند با اختصاص حدود ۲۰ درصد از موارد بیماری در رتبه بعدی قرار دارند.

طباطبائی بیان کرد: تب کریمه کنگو به راحتی قابل کنترل است و می توان به آسانی و با رعایت اصول بهداشتی شامل آموزش نکات ایمنی و بهداشتی به مردم و نظارت بر خرید گوشت ذبح شده از محل های معتبر و استاندارد توسط شهروندان، عوارض ناشی از این بیماری را به حداقل رساند.

وی تاکید داشت: شهروندان باید بیمار مشکوک به تب خونریزی دهنده را به سرعت به بیمارستان منتقل کرده و در هنگام ملاقات یا تماس با بیمار از وسایل حفاظت فردی شامل کلاه، ماسک، عینک، دستکش، روپوش، پیش بند پلاستیکی، و چکمه یا روکفشی استفاده کنند و از تماس با خون یا ترشحات بدن بیمار پرهیز کنند.

رئیس مرکز بهداشت سیستان و بلوچستان گفت: دوره نهفتگی این بیماری حدود ۱۰روز است و اگر بیمار به محض بروز علایمی که ذکر شد، با مراجعه به پزشک، اقدامات درمانی روی او انجام گیرد، بهبود می‌ یابد اما درصورتی که تشخیص و درمان بیماری دیر باشد احتمال مرگ فرد مبتلا زیاد است.

 

  • اسماعیل گلستان

میان ماه من تا ماه گردون ..

سه شنبه, ۱۰ شهریور ۱۳۹۴، ۰۹:۰۲ ق.ظ


پزشکی مدرن، ارزان و آسان با ویزیت‌های مجازی و تماس‌های اسکایپ- آیا چنین چیزی در ایران هم ممکن خواهد شد؟!

 دکتر علیرضا مجیدی / سایت یک پزشک

یک شب، وقتی صورت خانم جسیکا دی‌ویسر دردناک و پف‌آلود شد، او تصمیم گرفت که به جای مراجعه معمول به پزشک راه دیگری را امتحان کند، چیزی شبیه فیلم‌های علمی- تخیلی!

او در مبل راحتی اتاق نشیمن خانه‌اش نشست، آنلاین شد و یک مشاوره پزشکی مجازی درخواست کرد. او علایم‌اش را تایپ کرد، با کارت اعتباری‌اش هزینه را پرداخت کرد. در عرض نیم ساعت، در صفحه اسکایپ او، یک پزشک ظاهر شد، بیماری او را سینوزیت تشخیص داد و برایش آنتی‌بیوتیک تجویز کرد تا از داروخانه بگیرد.

در آمریکا، کشوری که تماس ویدئویی و پیام‌ رسانی بی‌درنگ با برنامه‌های چت، جزئی از زندگی معمول خیلی از شهروندان‌اش شده است، مراقبت‌های پزشکی هم رفته رفته از این امکانات بهره‌مند می‌شوند و بیمه‌گذاران و سیستم‌های پزشکی با شتاب متوجه می‌شوند که مشاوره‌های ویدئویی برای مشکلات روتین پزشکی، می‌توانند باعث صرفه‌جویی مالی و کاهش فشار روی سیستم مراقبت‌های پزشکی اولیه کشور، چه در شهرها و چه در مناطق دورافتاده شوند.

درست به همین خاطر است که به تدریج افراد بسیاری مانند خانم دی‌ویسر دوست دارند با فیس‌تایم و اسکایپ با شیوه ارزان‌تر و راحت‌تری، ویزیت پزشکی شوند.

خام دی‌ویسر می‌گوید که مراجعه معمول به پزشک را به خاطر وقت زیادی که از او می‌گیرد دوست ندارد، او عقیده دارد که در شرایطی که با یک کلیک می‌شود، یک پزشک را ملاقات کرد، چرا باید از شیوه روتین استفاده کرد.

اما این شیوه ویزیت‌ها و مشاوره‌های آنلاین، مخالفانی هم دارد که بر این باورند که پزشکی از راه دور یا تله‌مدیسین، چندان هم ارزان درنمی‌آید و از آنجا که با آن نمی‌شود معاینه‌های فیزیکی انجام داد، مشکلاتی هم در بر دارد.

وضعیت برخورد ایالت‌های مختلف آمریکا با «پزشکی از راه دور»، متفاوت است، ایالت تگزاس محدودش می‌کند اما بعضی‌ها هم با به‌روز کردن قوانین، سعی در پذیرفتن آن کرده‌اند.

به هر ترتیب، انبوهی از شرکت نوپا یا استارت‌آپ‌ها، در این زمینه فعال شده‌اند که قصد دارند با ارائه شیوه‌های آنلاین و اپلیکیشن‌هایی برای گوشی‌های موبایل و تبلت‌ها، پزشکی را آنلاین کنند.

پزشکی از راه دور، البته چیز جدیدی نیست و دهه‌ها است که وجود داشته است، اما تا حالا بیشتر به صورت محدود، برای مرتبط کردن متخصصین در مراکز پزشکی بزرگ برای مشاوره‌های پزشکی و یا مرتبط کردن آنها با بیماران مناطق دورافتاده استفاده می‌شده است. اما حالا، پزشکی از راه دور، در مراقبت‌های پزشکی اولیه هم وارد شده است.

در فیلادلفیا، دانشگاه جفرسون این امکان را فراهم آورده است که متخصصان داخلی، کلیه و مجاری ادراری و گوش و حلق و بینی، به صورت ویدئویی بیمارانشان را پایش کنند. در نیویورک هم یک سامانه پزشکی برای مراقبت‌های پزشکی ایجاد شده است. در سنت لوییس، یک مرکز پزشکی مجازی، با هزینه ۵۴ میلیون دلار به زودی افتتاح خواهد شد.

علاقه‌مندان ویزیت‌های مجازی معتقد هستند که این شیوه، ارزان‌تر از ویزیت‌های روتین درمی‌آید و مراجعه به بخش‌های اورژانس را کم می‌کند. به این ترتیب هزینه یک ویزیت، ۴۰ تا ۵۰ دلار می‌شود که ارزان‌تر از یک ویزیت معمول در بخش‌های اورژانس آمریکا است. به علاوه به خاطر آسانی ویزیت با این شیوه، بیماران هر زمان که دوست داشته باشند، از مشاوره استفاده می‌کنند و تنها در مواقع ضرورت و حاد، به پزشک مراجعه نمی‌کنند.

یک آموزگار به نام «هوپ سیکمییر» می‌گوید که یک هفته پیش به خاطر سردرد ناشی از میگرن به اورژانس رفت و این کار برایش ۲۰۰ دلار هزینه داشت! اما این هفته، وقتی که دچار دندان‌درد شده بود، آی‌پدش را برداشت و یک اپلیکیشن را برداشت، پزشک دلخواهش را انتخاب کرد، آبسه دندانش را نشان داد، انتی‌بیوتیک به او تجویز شدو یک داروخانه نزدیک به او معرفی شد.

به تازگی در ایالت واشنگتن قانونی تصویب شده است که بیمه‌گذاران را مجاز به پوشش سرویس‌های پزشکی از راه دور می‌کند. به این ترتیب این ایالت ۲۴ مین ایالت آمریکا شد که در بیمه‌ها، پزشکی از راه دور را پشتیبانی می‌کنند.

بیمه‌گذار بزرگی مانند UnitedHealthcare هم خبر داده است که در ماه آوریل، ویزیت‌های مجازی را پشتیبانی می‌کند و به این ترتیب ۲۶ عضو این بیمه، می‌توانند با هزینه‌ای کمتر از ۵۰ دلار برای هر ویزیت مجازی، ارزان‌تر از پیش از مراقبت‌های پزشکی استفاده کنند. بیمه بزرگ دیگری به نام Anthem هم تا پایان سال میلادی جاری، در ۱۱ ایالت ۱۶ میلیون نفر، امکان پزشکی از راه دور را فراهم می‌کند و در سال بعد تعداد این افراد را به ۲۰ میلیون نفر خواهد رساند. هر دوی این بیمه‌‌های بزرگ، به شرکت‌های ثالث برای فراهم کردن خدمات، فناوری و پزشکان مورد نیاز تکیه دارند.

مقاله‌ای که در بالا خواندید، ترجمه تلخیص‌شده مقاله نیویورک تایمز است که نشان می‌دهد، پزشکی از راه دور دیگر یک چیز لوکس یا منحصر به تله‌کنفرانس‌های محدود در بیمارستان‌های و کلینیک‌ها بزرگ نیست و حالا صحبت از استفاده از میلیون‌ها نفر از آن می‌شود.

آیا در ایران هم چنین دورنمایی قابل تصور است؟!

اجازه بدهید من به شدت در امکان انجام چنین کاری شک و تردید خود را ابراز کنم.

چرا؟

۱- نبود فرهنگ استفاده از فناوری‌های نو در ایران:

در ایران ما تنها پوسته فناوری‌ها نو را برداشت می‌کنیم و از گرفتن روح آن تا به حال عاجز مانده‌ایم. متأسفانه در سیستم‌های دولتی این عجز و ناتوانی بسیار بیشتر می‌شود. قوانین ما بسیار دست و پاگیر هستند و چنان که افتد و دانی، روابط همیشه بر ضوابط می‌چربد.

درست به همین خاطر است که هر زمان که صحبت از اتوماسیون و استفاده از فناوری می‌شود، کار به کاردان سپرده نمی‌شود. برنامه‌هایی به شدت ناکارآمد و ناهماهنگ با نیازها ما توسط شرکت‌هایی نالایق و «مرتبط» برای بخش‌های مختلف دولتی ما نوشته می‌شود و توسط کارشناسی نابلد، به کارکنان تحمیل می‌شود. نتیجه نهایی این می‌شود که به جای آسان و سریع و ارزان شدن کارها، ما به صورت مضحکی، مجبور می‌شویم دو سیستم را در کنار هم اجرا کنیم: سیستم دیجیتال جدید که نامتناسب نوشته شده و سیستم کاغذی دیوان‌سالارانه قبلی.

۲- نبود بسترهای اینترنتی لازم

متأسفانه به خاطر سرعت پایین اینترنت و نیز محدودیت‌هایی، ما نمی‌توانیم از امکانات موجود آن برای اموری مثل پزشکی از راه دور استفاده کنیم. در همین راستا متصور نیست که مثلا روزی بشود در ایران برای پزشکی از راه دور از اپلیکیشن‌ها و برنامه‌های معروف برای تماس صوتی و ویدئویی استفاده کنیم. بنابراین شرکت‌های فرضی که وارد این عرصه بشوند، مجبور خواهند شد که زحمت نوشتن برنامه‌هایی برای برقراری تماس‌های بی‌درنگ را بکشند و درست به همین خاطر، هزینه‌های زیادی به آنها تحمیل خواهد شد.

۳- اقتصادی نبودن پزشکی از راه دور در ایران و آشفته بودن پزشکی در ایران

در ایران اصولا چنان که افتد و دانی «همه» پزشک هستند. به موارد مطرح شده در مقاله نیویورک تایمز توجه کنید. در مثال‌های مطرح شده مرد و زنی که برای آبسته دندان و سینوزیت نیاز به آنتی‌بیوتیک داشتند، بدون نسخه پزشک، عملا نمی‌توانستند، این دارو را تهیه کنند، اما در ایران داروخانه‌ها و عطاری‌های ما بدل به سوپرمارکت‌های دارویی شده‌اند و هر کس به خود اجازه تجویز دارو می‌دهد!

به علاوه از آنجا که عادت داریم، به جای صلاح‌اندیشی‌های طولانی‌مدت، تنها به اقناع نیازها و هوس‌های آنی مردم، اکتفا کنیم و ارزان کردن ویزیت‌ها -و نه افزودن به کیفیت مراقبت‌های پزشکی- را راهی آسان برای ساکت کردن اعتراض‌های پراکنده مردم می‌پنداریم، اصولا بیماری را نمی‌شود پیدا کرد که به جای ویزیت‌های ارزان، به مشاوره‌های آنلاین رو بیاورد.

۴- قوانین دست و پاگیر و فشارهای احتمالی در این راه

قابل پیشبینی است که اگر روزی یک شرکت بیمه بزرگ یا شرکت‌های نوگام، بخواهند از شیوه استفاده کنند، قوانین موجود به سرعت، محدودشان کند. احتمالا در این مسیر، قشری از پزشکان، بزرگ‌ترین مانع خواهند بود، آنهایی که عملا در وضع قوانین تأثیرگذار هستند و ویزیت‌های مجازی را مانعی برای رونق مطب‌هایشان می‌پندارند. احتمالا آنها استدلال خواهند کرد که ممکن با این شیوه برخورد رو در رو با بیمار ممکن نیست و بیماران معاینه فیزیک نمی‌شوند، اما راست‌اش را بخواهید، مدت زیادی است که اصولا «برخی» پزشکان عالی‌مقام ایرانی، از هرگونه لمس و معاینه اکراه دارند و به شدت به پاراکلینک علاقه دارند.

 

  • اسماعیل گلستان